Binnenkort vat het DBM-project “Ontharden Merelplein” aan. Dries De Waele BV heeft samen met zijn partners een plan ontworpen waarbij het versteende plein een gehele metamorfose ondergaat. Een groen park met plaats voor verpozing en ontmoeting zal in de plaats komen. Ontdek onderstaand de verschillende delen van het nieuwe park. Dit kan eenvoudig door op bepaalde delen van onderstaand plan te klikken.

Merelplein
Sociaal hart De groene long De groene rand Allesverbindende wandeling

Sociaal hart

Over dit sociaal hart zijn al veel woorden over de tongen gegaan. Het origineel geplande plein met petanquebaan komt er niet!

Spijtig? Wel ons projectteam vindt alvast van niet. Dit deel van het park is het voorbeeld van burgerparticipatie en ontwerp op maat. De bevolking heeft beslist! Wij stellen ons nederig op, komen onze beloftes na en zijn verheugd jullie, inwoners van het Merelplein, een park op maat te kunnen bieden.

Dan rest nog de grote vraag: Wat komt er dan wel op deze plaats? Na uitvoerig debat binnen het projectteam en met de antwoorden op de "Wat vind ik goed aan het ontwerp"-antwoorden van de buurtbevraging in het achterhoofd werd beslist om hier een kleurrijke plaats van samenkomst aan te bieden en het groenpakket op het plein nog uit te breiden. 360 extra planten staan gepland in deze zomer, met banken er omheen. Zo kan iedereen genieten van het mooiste wat de natuur ons te bieden heeft. De plaats voor de foodtruck/marktkraampje/... blijft wel behouden, zodat dit deel van het park echt wel de plaats is, waar buren op een rustige manier samen kunnen komen.

Waarom blijven de banken behouden in de originele vorm, is de volgende vraag die waarschijnlijk op uw lippen ligt. Wel, het projectteam is van mening dat dingen waar vandaag te weinig vraag naar is (speelgelegenheid, petanque, buurtpleintje,...) misschien in de toekomst wel noodzakelijk kan zijn. Door de banken in de originele opstelling te behouden, kan de gemeente binnen 10, 20 of 30 jaar eenvoudig het plein aanpassen aan een vernieuwde bevolking, zonder grote ingrepen of kosten. Hierdoor is het Merelplein dus klaar voor het heden én voor de toekomst.

De groene long

Centraal in het park wordt een groenzone aangelegd in komvorm. Hierdoor ontstaat niet alleen een interessant perspectief – van overal is deze zone vanuit de hoogte te bewonderen – het is tevens ook een plek waar water tijd en ruimte krijgt om in de bodem te dringen. In de kom wordt een extensief grasland aangelegd. Tussen de hoge zones worden stroken in klaver ingezaaid, waardoor de bezoeker uitgenodigd wordt om letterlijk met de voeten tussen het groen te lopen.

Midden in de open ruimte krijgen ogenschijnlijk spontaan gegroeide kleine boompjes een plek. Ze staan op een afstand van de paden en dienen als ‘veilige thuis’ voor kleine fauna en vormen een symbiose met de onderbeplanting.

De groene rand

Rondom rond wordt een groene rand aangelegd. Deze rand is de gulden middenweg tussen voldoende geborgenheid én toch ook voldoende transparantie t.o.v. zijn omgeving.

Vooral aan de toegangen van het parkje wordt – de veiligheid indachtig – laag groen voorzien.

De meer geborgen, denser aangeplante groene rand laat de bezoeker telkens weer nieuwe planten en doorzichten ontdekken. Zo wordt je letterlijk verder gezogen doorheen het parkje.

In het gelaagd groen behouden we in de bomenlaag maximaal de bestaande bomen. Zo wordt budget vrijgehouden én tijd gewonnen om tot een volwassen eindbeeld te komen. Nieuwe bomen (andere soorten dan de reeds aanwezige eiken) worden toegevoegd, wat de biodiversiteit enorm verbetert. Een laag van meerstammige, kleine bomen houdt de site op schaal en geeft de bezoeker de kans om mooie texturen en bloei van dichtbij te bewonderen. Dat kan ook met de lage en middelhoge struiklaag, waar tevens ook wat kleinfruit in verwerkt kan worden. Tot slot hebben we nog de onderlaag. Deze wordt aangelegd met een combinatie van inzaaiingen (een bloemrijk grasland) en vaste planten, verwilderingsbollen en stinzenplanten.

Allesverbindende wandeling

Het ‘Merelpark’ kan via verschillende ingangen bereikt worden en ook middenin het parkje zijn primaire en secundaire verbindingen ontworpen. Alle ingangen zijn met elkaar verbonden. Zodoende ontstaat, te midden van al het nieuwe groen, een allesverbindende wandeling – in een klinkerverharding bestaande uit herbruikstenen afkomstig van het bestaande plein; gereinigd en qua kleur willekeurig door elkaar geplaatst. Wanneer men langs het toegankelijk klinkerpad wandelt, valt de afwerking van dit pad op. Er zijn als het ware ‘uitlopers’ aan de lijnen van de klinkers. De lijnen van de klinkers stoppen op ongelijke afstand. De randen van de nieuwe wandelpaden verweven zich letterlijk met het omliggende groen, wat voor een speelse en hedendaagse aanblik zorgt. Daarnaast hellen de klinkers aan de zijkanten van het pad licht de hoogte in. Hierdoor krijgt de bezoeker het gevoel alsof de natuur de bestaande verharding letterlijk heeft opengebroken en omhoog geduwd. Het pad krijgt dus niet enkel esthetisch waarde, maar ook symbolisch: de verharde gemeente Machelen kiest uitdrukkelijk om groen door de verharding te laten breken.

De wandeling verbindt de subruimtes met elkaar en biedt – door middel van bestaande zitbanken en nieuwe zitbanken – ook rustpunten op de meest interessante plekken in het parkje.

De bestaande pergola die men langsheen de wandeling tegen komt blijft behouden. Door grotere groenzones te voorzien en de juiste aandacht te schenken aan de bodem kunnen we een weelderige mix van klimplanten op de bestaande structuur laten groeien. Dit zorgt – samen met de boomlaag – voor schaduwplekken in de zomer én voor meer biodiversiteit. Eén pergola wordt vormgegeven als semi-overdekte zitplek, geborgen in het groen. De tweede pergola is in het ontwerp als kleine speelplek ingericht.

RESULTATEN INFOMOMENT

De kogel is door de kerk! De resultaten van de buurtbevraging op vrijdag 2 augustus 2024 zijn bekend. Meer dan 40 reacties mochten wij van jullie ontvangen, waarvoor dank!
Op basis van jullie reacties werd op woensdag 7 augustus 2024 beslist om:

  • De petanquebaan niet aan te leggen. Maar liefst 58% van de bevraagden stemden tegen de petaquebaan. In plaats van het petanqueplein komt een bloemenborder bestaande uit verschillende bloeiende bloemen doorheen het hele jaar. Zo ontdekken jullie in de lente onder meer Narcissen en Actaea simplex ‘White Pearl’ oftewel Zilverkaars, in de zomer prachtige Anemoontjes en Asters en tot slot zal in het najaar onder andere de Gaura lindheimeri of de Prachtkaars en de Rudbeckia subt. ‘Henry Eilers’ in bloem staan. 360 stuks planten zullen door te werken met 11 verschillende soorten het jaar rond zorgen voor een kleurrijk bloementapijt. Benieuwd wat deze mix van planten geeft, klik op dit deel van het plein op bovenstaand plan en zie dit deel van het plan op het beplantingsplan.
  • Er wordt 1 boom extra geveld om het onderhoud van de klimplant in de bestaande constructie te vergemakkelijken.
  • De bestaande constructie blijft behouden. Er wordt wel extra geïnvesteerd in klimplanten, zodat het gewenste ‘groenscherm’ binnen afzienbare tijd zeker zichtbaar wordt.
  • In de FAQ onderaan deze pagina, hebben wij heel wat extra vragen toegevoegd die wij op het infomoment mochten ontvangen.

Ons projectteam is sinds de gunning op een sneltrein gesprongen en weet momenteel nog niet waar de remmen staan. De nieuwe plannen waren reeds klaar op vrijdag 9 augustus 2024! Je mag de aanvang van de werken dus verwachten op maandag 12 augustus 2024, zoals beloofd.

Update werken

De werken zullen van start gaan op maandag 12 augustus 2024!

In de eerste fase van de werken staat op het programa:

  • Plaatsen van de werfinrichting (werfkeet, signalisatie, werfhekkens,…)
  • Selectieve uitbraak van het plein
    Ja, u ziet het goed. Er zijn mensen bezig met de hand klinkers uit te breken en deze op paletten te leggen. Deze zullen later worden hergebruikt. Ook banken, boordstenen,… zullen allemaal hergebruikt worden.
  • Aanleg van de bloementuin

U zal zien dat geen hoge werfhekkens worden geplaatst rondom de werf zoals dit bij andere bouwprojecten het geval is. Wij bieden u graag de mogelijkheid om de werken goed te bekijken en te volgen. Door de lage werfhekkens krijgt u een zicht vanop de eerste rij.

FAQ

Hieronder vindt u een antwoord op de meest voorkomende vragen bij deze werken. Deze lijst zal regelmatig worden aangevuld (klik op de vraag om meer informatie te zien).

Ontharden Merelplein” is een DBM-project. Wat betekent dit?

DBM staat voor Design, Build en Maintain. Het projectteam dat werd aangeduid door de gemeente Machelen is dus niet enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Het leverde het ontwerp aan voor het park en zal gedurende een periode van drie jaar instaan voor het onderhoud van de beplantingen.

Wat zijn de centrale thema’s waarmee is rekening gehouden bij het ontwerp?
  • Toegankelijkheid en verblijf – het plein dient voor iedereen toegankelijk te zijn. Daarnaast moet het aangenaam zijn om hier kortstondig te verpozen.
  • Groen en biodiversiteit – Er komt kleurrijke beplanting op het plein die in elk seizoen uitnodigt om het plein te ontdekken. Daarnaast draagt de beplanting bij tot een betere biodiversiteit.
  • Hitte-eilandeffect – Momenteel wordt in de verharding zeer veel warmte opgeslagen waardoor het op zonnige dagen lang duurt voor er afkoeling is. Door schaduw te creëren op de verharding zal de omgeving van het plein koeler en aangenamer zijn.
  • Circulariteit – Materialen worden zo veel mogelijk hergebruikt zodat de ecologische voetafdruk beperkt blijft.
  • Participatie en communicatie – De buurt wordt betrokken in het verhaal rond het vernieuwde plein. Ze worden goed geïnformeerd én krijgen inspraak in het project.
Circulariteit is een centraal thema in het ontwerp. Wat betekent dit?

De materialen die zich momenteel op het plein bevinden zullen niet zomaar in de vuilbak worden gegooid. De bedoeling van het projectteam is om zo veel mogelijk materialen te hergebruiken. U zal binnenkort dan ook een uitnodiging ontvangen om zelf rond te lopen op de werf en materialen naar keuze mee te nemen voor hergebruik.

Hoe lang duren de werken en wanneer starten deze?

De werken starten op maandag 12 augustus 2024. De wettelijke einddatum van de werken is voorzien in november 2024. Ons projectteam is echter ambitieus en hoopt zonder tegenslagen om in oktober 2024 reeds klaar te zijn.

Welke hinder zal ik ondervinden gedurende de werken?

Overdag zal er beperkte geluidshinder zijn op het Merelplein. Om zo veel mogelijk parkeergelegenheid te behouden in de buurt zullen onze medewerkers parkeren aan de achterzijde van het kerkhof. Hier zal zich ook het werfbureel en een materiaalopslagplaats bevinden. De straten rondom het plein worden niet afgesloten. Het kan gebeuren dat er een levering deze straten blokkeert. Hou er rekening mee dat dit slechts kortstondig is en dat we er alles aan doen om hinder te beperken.

Er is een probleem op of rond de werf en ik wil dit aankaarten. Kan dat?

Wij danken u alvast om alle problemen aan ons projectteam door te geven. Problemen, opmerkingen,… kunnen steeds gemeld worden via mail ([email protected]). Spreek ons gerust ook even aan!

Welke planten zullen we kunnen bewonderen in het park?

Bekijk hier het beplantingsplan

Verdwijnen er parkeerplaatsen op het Merelplein door deze heraanleg?

De heraanleg van het Merelplein zal geen parkeerplaatsen laten verdwijnen of bijmaken. Ook tijdens de werken zullen geen parkeerplaatsen verdwijnen.

In het park staan veel planten en bomen. Zullen deze wel (voldoende) onderhouden worden?

Het onderhoud van het plein is toegekend aan het projectteam gedurende drie jaar. Dit betekent dat de gemeente Machelen geen onderhoudstaken op zich zal nemen. Onze private firma zal van zodra de winter over is (ongeveer 1 maart) tot bij aanvang van de winter (ongeveer 1 december) tweewekelijks langskomen op het plein. Dit laat ons toe om onkruid waar nodig te wieden, gras en klavers te maaien en alle planten de zorg te bieden die ze verdienen. In het laatste onderhoudsjaar zullen de gemeentediensten op bepaalde cruciale momenten meelopen met onze mensen. Hierdoor leren zij op een correcte wijze, deze plaats ecologisch te onderhouden.

Ik wil in het park op mijn gemak kunnen zitten, maar ik zie op de 3D-beelden vooral banken zonder rugleuning. Zal dit wel kunnen?

Wel, het tegendeel is waar. Alle bestaande banken van het Merelplein zullen worden hergebruikt en ingewerkt in het nieuwe ontwerp. Als je deze banken goed zitten vindt, dan zal dit ook in het nieuwe ontwerp zo zijn.

Ik wil een aandenken aan het plein of ik wil materialen hergebruiken. Is dit mogelijk?

Spreek hiervoor gerust onze werfleiding aan. Ons team staat klaar om hergebruik te promoten.

Is een heraanleg eigenlijk wel nodig?

Op basis van wetenschappelijke studies, kunnen wij, het projectteam (en dus niet de gemeente), stellen dat een heraanleg broodnodig is. Is het bestaande plein versleten? Zeker niet. Is het bestaande plein dan goed? Helemaal niet. Het bestaande plein zorgt voor een hitte-eiland in de naburige straten en op het plein. Dit betekent dat de warmte langer blijft hangen op hete dagen. Door de heraanleg van het plein zal de temperatuur op hete dagen dalen met enkele graden en komt er dus meer buitencomfort, minder nood aan airco,… Meer info? Spreek gerust een leidinggevende aan op het plein.

Waarom is er niet meer speelgelegenheid voor kinderen en jongeren in het nieuwe ontwerp?

Dit plein is gemaakt door en voor de buurt. Uit de beide bevragingen bleek dat er heel weinig vraag is naar speelpleinen. Integendeel, zeer veel mensen keren zich tegen een extra speelplein. Betekent dit dat er geen speelmogelijkheid moet zijn in de buurt? Helemaal niet! Neem een kijkje op de website van de gemeente en ontdek dat het dichtsbijzijnde speelpleintje helemaal niet zo ver wandelen is.

Ecologie staat centraal, maar toch worden bomen gerooid. Hoe is dit verenigbaar?

Het projectteam wil de bomen die nu reeds op het Merelplein staan, de kans geven om te groeien. Het verwijderen van de bestrating zal zorgen voor meer water voor de bomen. Het rooien van enkele bomen, maakt dat de bomen die overblijven meer voeding zullen krijgen. Daarnaast verdwijnt met de kap ook de rastervorm in de bestaande bomenrijen. Zowel ecologisch als esthetisch zijn er dus voordelen. Moeten de bestaande bomen dat hoger worden? Neen, helemaal niet. De kruin moet voller worden. Dit leidt tot meer schaduw en lagere temperaturen op warme dagen.
De gerooide bomen worden op het plein zelf gecompenseerd door 29 nieuwe bomen.


Het project “Merelpleinpark” is een samenwerking tussen de volgende partners

                    

en is gefinancierd door Gemeente Machelen